A Honvéd Zrínyi Sportegyesület elnöke, a BEOSZ elnökség tagja

2023.01.17

Dr. Petruska Ferenc alezredes

A Honvéd Zrínyi Sportegyesület elnöke, Dr. Petruska Ferenc alezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék megbízott tanszékvezetője és adjunktusa.
1977-ben született Szerencsen. A helyi középiskolai tanulmányai után felvételt nyert a Miskolci Egyetem, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, amelyet jogászként 2001-ben sikeresen elvégzett. Ugyanebben az évben jogi pályafutását már katonaként az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred jogi tisztjeként kezdte meg, majd ugyanitt jogi és igazgatási főnöki beosztást látott el négy éven keresztül. Később elvégezte Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Deák Ferenc Intézet bank szakjogász képzését. E szakképzetségnek megfelelően a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, majd a HM Védelmi Tervezési és Vagyonfelügyeleti Főosztály és Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem jogtanácsosi, gazdasági jogtanácsosi, valamint vezető jogtanácsosi beosztásait látta el. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. évi alapítását követően egyetemi tanársegéd volt a Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszéken. A hadtudományok doktoraként tudományos (PhD) fokozatot szerzett. Angol nyelvből STANAG 3.3.3.3. szintű nyelvvizsgával rendelkezik. Szakterülete a megszállás joga, a honvédelmi jog és az állami egyházjog.
A küzdősportok lelkes támogatója. 2015-ben az országos első helyezést is megszerezve versenyzett Zen Bu Kan Kempo harcművészeti stílusban. Jelenleg Carlson Gracie Smash Team sportolója. A küzdősportok mellett hobbija a kajakozás és az íjászat.
A fenti időszakban a Honvéd Zrínyi Sportegyesület elnökségében tevékenykedett, majd 2018-ban az egyesület elnökének választották, és azóta tagja a Szövetség elnökségének is.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusának, a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Tanácsának, valamint a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaságnak is tagja.
Két gyermek édesapja.

Megszakítás