Mit tegyek?

2023.05.16

Az online csalások kivédésének technikáit sajátították el a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagjai május 9-én. Interaktív formában, játékos helyzetgyakorlatok segítségével hívták fel a figyelmet a leggyakoribb esetekre a Pest Vármegyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési osztályának munkatársai a foglalkozáson.

A klub több tagja rendelkezik számítógéppel és az internetet is használják, valamint elektronikus leveleket küldenek és fogadnak. A Bűnmegelőzési Osztály munkatársai játékos formában ismertették meg a tagokat az online csalások elleni védekezéssel.

„Négy fős csapatokban játszottak, nem vetélkedő volt, hanem minden csapatnak más feladatot szántunk. Kreatív feladatok voltak: az egyik asztalnál plakátot kellett készíteni, a második feladatban egy verset kellett írni. A vers tartalma az internetről, a rendőrségről, az online elkövethető bűncselekményekről szólt.” – foglalta össze a programokat a bűnmegelőzési képzést vezető Borók Nikoletta rendőrőrnagy.

„Van nekem egy nagymamám, aki mindennél jobban szeret, pénz nincsen a számláján, hiába is keresed. Telefonja titkos, csak a család ismeri, hogy senki ne zaklathassa és be ne csaphassa.” – idézett a vers soraiból Bötkös Lászlóné Kati, a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub egyik tagja, aki a szerzeményt az eseményen is előadta.

A Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub lelkes közönsége után a Pest Vármegyei Rendőrkapitányság kibervédelmi kampánya hamarosan robog tovább, hogy még sok más, különböző korosztályú hallgatósághoz juttassák el az online csalók legárulkodóbb trükkjeit és az azokat leleplező taktikákat. Bárki kerülhet hasonló helyzetbe, amikor sorsdöntő lehet a megfelelő felkészültség és tájékozottság.

Szöveg és video: Szentendre média és Kocsi László ezredes

Megszakítás