Generációk és korszakok

2022.11.06

A „Kerékpárral hőseink nyomában” rendezvény kapcsán két gondolat fogalmazódott meg bennem: Az emlékezés és jó hangulat, illetve a generációk és korszakok.
Amikor első ízben 2019-ben felvetődött egy gondolat, a hősök nyomának követése, szinte egyik napról a másikra összeállt a „program” és már az akkori hangulatot érezve biztosra vehettük, hogy nem csupán egyszeri alkalom lesz. A jól ismert okok miatt a várt folytatásra csak most 2022. november 03-án az Új Köztemetőben került sor ismét.
A rendezvényt a Kőbányai Bringások Egyesülete, mely szervezet 2022-től a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének tagja, és a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztálya a már évek óta fennálló jó kapcsolatnak köszönhetően most is közösen és nagy gonddal szervezte. A felkért résztvevők szinte azonnal igent mondtak, hiszen őket is megragadta a tanulóktól a nyugdíjasokig átfogó generációkat is megszólító közös emlékezés és program.
A bringás egyesület tagjai ez alkalommal kiegészültek a kőbányai önkormányzat nevében kerékpározó D. Kovács Róbert Antal polgármester és Radványi Gábor alpolgármester urakkal, a nem kis feltünést keltő Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület korhű kerékpárokon érkező tagjaival és a BGSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum kadét hallgatóival. A kőbányai találkozóhelynél történő rövid eligazítás után a közel 20 fős vegyes csapat az Új Köztemető felé vette az irányt és hamarosan csatlakoztak az „Ismeretlen Katona” emlékhelyénél várakozó megemlékezőkre. Az emlékhelynél Hazuga Károly nyá. altábornagy BEOSZ elnöke, Esküdt Lajos nyá. ezredes, Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy elnökhelyettesek, Koós Gábor nyá. alezredes régióvezető és a BEOSZ képviselői, továbbá Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH TTP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztálya osztályvezető helyettes és az állomány néhány tagja, valamint Dávid Mária Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke és tagjai, illetve a lengyel katonai főiskola hallgatói várakoztak.
Rövid beszélgetés után a szervezők nevében Magyar Erzsébet a Kőbányai Bringás Egyesület elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke a megemlékezések fontosságáról beszélve kiemelte, hogy a „Nemzedékek Éve” jegyében különösen jó látni a különböző korosztályok ilyen összhangját. Ezt követően a BEOSZ nevében az emlékhelynél elhelyezte az emlékezés koszorúját, majd a jelenlévők mécsesekkel emlékeztek. Ezzel elindult a történelem négy korszakát felidéző emlékezés.
Négy korszak, a temető négy kiemelt helyszíne, ahol azok a hős katonák pihennek, akik a szabadság kivívásában, a hon védelmében annak megőrzésében vagy a világot megrengető háborúkban harcolva adták életüket és hazai vagy távoli földben nyugszanak. Négy emlékhely az 1848-49-es katonai parcella, az I. világháborús emlékhely, a II. világháborúra emlékeztető Lengyel katonai parcella és az 1956-os emlékhely a 301-es parcella. A szervezetek jelenlévő képviselői aktívan részt vállaltak a megemlékezéseken, hiszen egy-egy emlékhelynél egyedi hangvételű múlt idézéssel emlékeztek, majd elhelyezték a kegyelet koszorúját és mécsesét. Felidézték a korszak múltjának emlékeit, olykor a költők szavaival a katonai múlt tetteit, de a „történelmi idő” közelsége már saját emlékek idézésére is adott lehetőséget.
A történelmi séta alatt a helyszínek között baráti beszélgetésre és a fiatalokkal való ismerkedésre is adódott lehetőség. Az utolsó koszorú elhelyezése után már közeli ismerősként beszélgettünk és ezt csak fokozta, hogy a nap emlékeként az egyesület tagjai apró emlékkel ajándékozták meg a résztvevőket. A búcsúzásnál már a következő alkalomra készülve köszöntek el. Azt hiszem a szervezők nevében ígérhetem, lesz következő alkalom, mert senkiről nem feledkezhetünk meg és tudjuk, hogy közben feladatunk átadni az emlékezést.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy

A rendezvényről részletes fényképes beszámoló olvasható a honvedelem.hu cikkében…

Megszakítás