Augusztus hónap utolsó hétvégéjének szombatján főzőversenyt rendezett a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület. A rendezvényen több, mint 60 fő vett részt, akik a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Észak-Alföldi Régiójának tagegyesületeit képviselték.
A versenyfeladat a puszták népének hagyományos étele, a slambuc elkészítése volt.

Dél tájban kialudtak a tüzek lángjai és elérkezett az idő, hogy a Máté Antal (Nyírbátor város polgármestere), Esküdt Lajos nyugállományú honvéd ezredes (a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettese), Rácz Mihály nyugállományú honvéd ezredes (a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Észak-alföldi régiójának vezetője) és Simonka Attila rendőr ezredes (a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének képviselője) alkotta zsűri meghozza az „emberi fogyasztásra alkalmas, kiosztható” minősítését minden remekműre vonatkozóan.
A rendezvény résztvevői igazolták a zsűri értékítéletét, ami abban fejeződött ki, hogy röpke fél óra alatt az utolsó cseppig elfogytak a csapatok által készített ételek.

Megették, amit megfőztek…
Janovics János nyá. r. ezredes
a Nyírbátori Határőr Igazgatóság
Nyugdíjasai Egyesület elnöke