A katonák a vonat indulására vártak

2023.02.06

Hivatásos-, és tartalékos katonák, vasúti dolgozók, valamint a civil szervezetek képviselői emlékeztek pénteken, az 1969. január 31-én, a herendi vasútállomáson történt tragikus vasúti balesetre.

Az ötvennégy évvel ezelőtti nap reggeli óráiban a Lenti Lövészezred katonáinak szerelvénye a negyedik vágányon várakozott. Az ezred befejezte az éves gyakorlatát, a katonák már a vonaton várták a hazaindulást. Nyolc óra előtt pár perccel egy gyorsvonat hetven kilométer/órás sebességgel ütközött az álló vonat végébe annak ellenére, hogy a mozdony vezetője a rossz váltóállást észlelve bekapcsolta a gyorsfékezést.

Az ütközést követően meghalt 2 tiszt, 8 sorkatona, és a vonatvezető, valamint 26 katona súlyos, életveszélyes, 16 katona könnyű sérülést szenvedett. Az érkező gyorsvonaton 5 súlyos, 17 könnyű sérülés történt. Az életek mentése azonnal és szakszerűen megkezdődött.

A baleset lezárását követően a vizsgáló bizottság megállapította, hogy a tíz katona szolgálati teljesítés közben vesztette életét, valamint a vonat vezetője is. Nekik állít napjainkban örök emléket a herendi vasútállomás falán a HM, a MÁV Zrt, valamint a BEOSZ által elhelyezett emléktábla.

A megemlékezésen Vilner Péter ny. ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének alapfeladati elnökhelyettese mondott beszédet. Hangsúlyozta: „A mentés azonnal megkezdődött a sürgős intézkedések megtételére a baleset helyszínére érkezett az akkori honvédelmi-, és a közlekedési miniszter. Csak az elismerés hangján lehet szólni a baleset utáni mentésről, az orvosok, a vasúti dolgozók, Herend városa lakosainak megfeszített áldozatos munkájáról.

Azt mondják, hogy egy ember háromszor hal meg, testben, lélekben, és harmadszor, ha elfelejtik. Ezt a tragikus eseményt soha nem lehet elfelejteni, annak ellenére, hogy már több mint fél évszázad telt el.”

A tragikus esemény egyik túlélőjéről Balogh Zsigmond honvédról, aki a vasúti balesetből szerencsésen részlegesen felépült, az elnökhelyettes a következőt emelte ki. Az eltelt időszak alatt Balogh Zsigmonddal a 2021. évben bekövetkezett haláláig több alkalommal emlékezhettek meg a szörnyű balesetről. A megemlékezéseken rendszeresen részt vett családja is, köztük az unokája, aki követi nagyapja példáját és a katonai hivatásra készül. Jelenleg első évfolyamos pilóta szakos hallgató, és most is kegyelettel tiszteleg a nagypapája és a bajtársainak emléke előtt.

Az ünnepség végén a Balogh család tagjai, Herend város polgármestere, Jánszky Lajos László, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, Soós Gyula alezredes, valamint a részvevő szervezetek a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém-megyei Szervezete, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, a Corvin Alapítvány, a „Gábor Áron” Nyugállományúak Klubja, és a a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja képviselői koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, és a MÁV Zrt. képviseletében emlékező gyertya meggyújtására és elhelyezésére került sor.

Szöveg: Demeter Ferenc

Fotó: Demeter Ferenc, Gráczki László

Megszakítás