Csapatépítés Lakitelken

2023.03.19

A tatai Honvéd Bajtársi Klub, Sárközi József ny. ezredes, az egyesület elnökének vezetésével három napos látogatást szervezett Lakitelekre. Célja az volt, hogy a tagságot még jobban összekovácsolja, örömet szerezzen mindenkinek, megköszönve kitartásukat, a klubban eltöltött éveket.

A felkészülés nehézségei ellenére, valamennyien izgalommal vártuk az indulás idejét. 03.07.– én reggel 8 kor indult autóbuszunk a célállomás – Lakitelek Népfőiskola felé. A tagok közül – mely 45 fő volt – többen jártak már ott, de voltak olyanok, akik most látták először ezt a csodás komplexumot.

Az elnöki köszöntő és programismertető után vidám hangulatban indultak el a részvevők. A kezdeti borongós időjárás sem vette el a kedvét az utazóknak. Széles Mihályné szervező pár gondolatot mondott a Lakitelek Alapítványról, megalakulásának körülményeiről, építményeiről, mai funkciójáról. Van egy hely Magyarország szívében, a széles Alföldön, a Tisza mentén, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumai várják a látogatókat – emelte ki az előadó. A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991–ben, adományok segítségével bővül, szépül még most is. Az intézményt az ország egyik szellemi fővárosának is nevezik. Európai rangú konferenciák, tudományos tanácskozások színhelye. A Lakiteleki Népfőiskola a magyar emigráció központja. A világ minden részéből több ezer könyv, plakát, nyomtatvány és dokumentum ad hiteles képet a nyugat-európai és a tengerentúli magyar közösségek, alkotók, írók életéről, munkásságáról.

Az intézmény közösségteremtésben, a felnőttképzés módszereiben élenjáró feladatokat lát el. Létrehozták a Tisza Kollégiumot, a Tanya Kollégiumot.  XX. századi vértanú egyházi vezetők mellett többek között Illyés Gyula, Klébersberg Kunó, Kodály Zoltán, Szentgyörgyi Albert, Simándy József és Sinkovits Imre arcmásával idézi meg a XX. századot.

A Kölcsey Ház a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete. 1993-ban készült el. Itt kapott helyet az Emigráció a hazáért című állandó kiállítás is. Az ismeretbővítés mellett 2003-ban pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül elnyerte a Magyar Örökség Díjat. A Népfőiskola hazai és nemzetközi vonzerejét az is növeli, hogy az igényes vendéglátás mellett ügyel a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is-fejezte be felkészült tájékoztatóját az előadó.

A rövid ismertetés után, kellemes beszélgetéssel és vidám énekléssel telt az út hátralevő része. Az első pihenő alkalmával a megálltunk a Tőserdei Kontyvirág tanösvény bejáratánál. Voltak, akik felmásztak a kilátóra, volt, aki sétálgatott, beszélgetett a Holt Tisza Partján. A szálláshely a Kincsem Fogadóban várta az utazókat. A Tisza Vendéglőben elfogyasztott bőséges és ízletes ebéd után, a délutáni programként a Gyarmati Dezső Gyógyfürdőt vehettük igénybe. Voltak, akik nem éltek ezzel, ők szabadprogramként sétát tettek a Népfőiskola területén elhelyezkedő más látnivalókban. Vacsora után a társalgóban összegyűlve összegeztük a látottakat, viccelődéssel, sok nevetéssel, jókedvvel együtt. Mindenki kellemes hangulatban tért késő éjjel nyugovóra.

A másnap a svédasztalos reggeli elfogyasztása után Molnár Norbert őrnagy, MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 10. Repülődandár (Kecskemét) műszaki tisztjének előadása következett „A repülők élete a felszállástól a landolásig” címmel. Rengeteg kérdés merült fel a témával kapcsolatban, melyre kielégítő és emberközeli válaszokat kaptunk. Élményt adó, érdekes dolgokat megismertetését követően, javítással, szereléssel kapcsolatos eszközöket mutatott meg, amely mindenki számára újdonság volt. Az egyesület elnöke a színvonalas előadást megköszönve Birkás Erzsébet tatai fotójából ajándékozott egy képet az előadónak.

Ebéd után Szűcs Julianna, a Lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub vezetője dalos találkozóra invitálta meg az Őszirózsa Dalkört. A találkozó a falu kultúrházában került megrendezésre. Karvezetőnk Mesterné Lupták Marinna és a Dalkörünk is nagy sikert aratott. Munkáját dicsérte, hogy velünk énekelt az ottlévő nézőközönség is. Fellépett az ő dalkörük is természetesen. Mivel az esemény a Nemzetközi Nőnapon történt, köszöntötték a jelenlévő hölgyeket. Igazán megható volt. Finom süteményeket, üdítőket, borokat kínáltak. Sárközi József, elnök köszönetképpen a kedves fogadtatásért a Honvéd Bajtársi Klub 50 éves történetéről könyvet, az Őszirózsa Dalkör 10 éves évfordulójáról szóló kiadványt nyújtott át vendéglátóinknak. Új ismeretségekkel köszöntünk el és tértünk vissza szállásunkra. Vacsora után, rövid pihenő, átöltözés és utána a szokásos esti beszélgetés. A nap eseményeinek, látottaknak megbeszélése. Éjszakába nyúlóan folyt a móka, nevetés.

03.09-én sajnos indulnunk kellett hazafelé. A reggeli után néhányan megtekintették a Nemzeti Művelődési Intézetet. Érdekes látnivalóban volt részük, melyet elmeséltek nekünk is. Ezalatt gazdasági vezetőnk Sümeg Ferencné elrendezte az anyagi feladatokat. Köszönetképpen pár gondolatot az elnök a Látogatói Naplóba. Méltatta megelégedésünket, a kellemes környezetet, a barátságos személyzet munkáját, ill. Viglási Krisztina recepciós segítőkészségét. Átadta Birkás Erzsébet tatai fotójának képét, és egy közös fénykép erejéig köszönetünket is.

Búcsút véve Lakitelektől hazafelé megálltunk Kecskeméten, ahol megnéztük a nevezetesebb épületeket, így például a Cifra palotát, meghallgattuk a harangjátékot.

Csodálatos három napot töltöttünk együtt a Honvéd Bajtársi Klub tagjaival. Egy élmény volt ez a három nap mindenki számára. Sok érdekes ismeretre tettünk szert ezáltal. Közelebb kerülhettünk egymáshoz. Köszönet a szervezésben résztvevőknek, hogy ezt átélhettük!

Szöveg és fotók: Széles Mihályné

Megszakítás